Bestellingen worden verzonden op maandag, woensdag en vrijdag
5 veelgestelde vragen over Matcha thee beantwoord

5 veelgestelde vragen over Matcha thee beantwoord

De hype rond matcha (traditioneel verwerkte Japanse groene poederthee) barst uit zijn voegen. Het drankje dat in 2016 terloops ter sprake kwam in lifestyle- en gezondheidsmagazines, is nu dé gezondheidsdrank bij uitstek. Onder diegenen die promotie maken voor Matcha,  Sandra Bekkari, de auteur van de boeken Nooit Meer Diëten 1, 2 en 3. – want zij drinkt het Japanse Groene Goud al meer dan 15 jaar. Bij een hype horen helaas ook “hype-jagers” die alles uit de kast halen om allerlei groene poeders te slijten aan woekerprijzen of net aan dumping prijzen.  Hoe kan je vermijden dat je iets wordt voorgelogen? Daarom beantwoordt Theesommelier Jess van Thee met een Verhaal, gespecialiseerd in matcha, vandaag de volgende 5 veelgestelde vragen rond matcha. 

  • 1.       Wat is het verschil tussen matcha en “gewone” groene thee? 

Matcha is een traditioneel verwerkte groene thee, afkomstig uit Japan. Deze wordt vanaf een twintigtal dagen voor de oogst afgedekt met zeilen. Hierdoor gaat de fotosynthese helemaal door het dak en krijgen de blaadjes een diepgroene kleur. Na de pluk worden de blaadjes gestoomd en zorgvuldig vermalen tot poeder. Het Japanse verwerkingsproces is uniek. Het is dan ook enorm belangrijk dat het poeder uit Japan komt. Als het uit China, Korea of ergens anders komt, spreken we niet meer van matcha, maar van groene thee poeder. Het effect bij het drinken zal helemaal anders zijn. 

Wat is het verschil met “gewone” groene thee? Laten we het even heel eenvoudig uitleggen. Bij gewone groene thee maak je een infusie. De groene thee blaadjes worden in een zakje, een thee-ei of een ander filtermechanisme gedaan, de thee wordt gedurende enkele minuten geinfuseerd, de blaadjes worden daarna weggegooid en het aftreksel wordt opgedronken. Je gooit dus in feite een hele hoop voedingsstoffen weg. Bij matcha wordt de thee vermalen tot poeder, bij dit poeder giet je heet water, de thee wordt vermengd met het water en je drinkt alle werkzame stoffen van het theeblad op. 

Als je dat zo leest, is het al een pak logischer. Doordat je het volledige blad opdrinkt, en niet “maar” een aftreksel, krijg je x-aantal keer meer van voedingsstoffen binnen, want ze worden niet weggegooid. Dat wil ook wel zeggen dat je meer cafeïne binnen krijgt dan bij een kop “gewone” groene thee. 

  • 2.       Hoe bereid je matcha? Is dat kloppertje echt nodig? En is dat nu echt zo slecht van smaak?

Wist je dat een goede, (goed) bereide matcha helemaal niet bitter mag zijn? Temperatuur, maar ook de kwaliteit van de thee is heel belangrijk. Matcha veroudert ook supersnel. Vergeet hem dus niet in de koelkast te bewaren. Visgeur? Slootgeur? Compost? zo hoort Matcha dus echt niet te smaken of te ruiken. Een echte, kwaliteitsvolle matcha is juist zacht en crèmig van smaak, met een lichte umami nasmaak. 

Hoe bereid je matcha? Eigenlijk is het helemaal niet moeilijk. Zelf maak ik er graag “mijn” thee-momentje van. Wat heb je nodig: een matchalepeltje, een bamboeklopper, een kommetje (een soepkommetje is perfect), water (liefst met een lage droogrestwaarde, of gefilterd) en matcha. 

-          Neem 1 à 2 bamboelepeltjes matcha

-          Soms zul je door het koude bewaren wat klontertjes hebben, je kunt de thee gaan zeven, maar een leuke lifehack is de klontertjes stukduwen met je bamboekloppertje. 

-          Voeg 100 ml water toe van 80°C (een hogere temperatuur zal je thee bitter maken)

-          Klop dan gedurende 45 seconden vanuit de losse pols op. Wist je trouwens dat het niet nodig is om schuim te creëren? Er is maar 1 theeschool in Japan die dat vraagt.

-          Drinken en genieten maar

Heb je die tools echt nodig? Nee hoor, je kunt ook makkelijk met een simpel koffielepeltje (1/3 koffielepel matcha per kop is meer dan voldoende) en een vinaigrettekloppertje het nodige doen. Maar dat verliest toch wat van z’n charme niet? Het klopt wel een pak makkelijker op met de bamboeklopper. 

  • 3.       Waarom is sommige Matcha zo “duur”? 

Net als in alle thee-types, heerst er een groot prijsverschil, ook bij matcha. Net als bij whiskey, wijn en zelfs olijfolie speelt kwaliteit hier een enorm grote rol in. Wil dat zeggen dat goedkopere thee of matcha de facto altijd slecht is: nee – maar er zijn wel een aantal dingen die je in het achterhoofd moet houden. 

-          Matcha komt enkel en alleen uit Japan. Alles wat matcha wordt genoemd en niet uit Japan afkomstig is, mag eigenlijk geen matcha worden genoemd. Men zou het dan Groene Theepoeder moeten noemen. Groene theepoeder uit China heeft ook helemaal niet dezelfde werking als Japanse. Herinner je het specifieke productieproces nog? En uiteraard is er ook een andere ondergrond. Vandaag is het zo dat 80% van de poeders die als matcha worden verkocht geen matcha zijn. 5% van dat groene theepoeder is zelfs geen groene theepoeder, en een heel hoog percentage is niet puur. 

-          Blend vs. Single Estate. Net als bij wijn, whiskey en olijfolie heb je zogenaamde single estate en blends. De blends zijn meestal goedkoper. Ze zijn daarom niet slechter maar het is zo dat “single estate” theesoorten meestal meer authentieke eigenschappen hebben die blends in mindere mate bevatten. Daarnaast is ook de kwaliteit van de blend belangrijk: zijn er minderwaardige, goedkopere blaadjes aan toegevoegd, of is het een blend van allemaal eerste pluk van biologische plantages? In mijn zaak ga ik voor de matcha prat op single estate. Heel veel mensen drinken deze thee voor de boost die het hen geeft en voor de “gezondheidsdoeleinden”. Thee is weliswaar geen wondermiddel maar ik wil mijn klanten toch van een zo goed mogelijk product voorzien. 

-          Vaak worden aan thee ook smaak- en kleurstoffen toegevoegd, om zo de consument te misleiden of een bepaalde smaak die de consument gewend is te garanderen. In het matcha verhaal is dit soms ronduit hallucinant. Dit is nog een reden waarom ik te goedkope matcha nooit vertrouw. 

  • 4.       Hoe zit dat nu met die “afslankthee”? Werkt dat echt? En waarvoor is dat nu goed? 

Voor eens en voor altijd: thee is geen wondermiddel en er is geen enkele thee waarvan je zal afslanken! Nee, echt niet! Natuurlijk heeft groene thee, en thee bij uitbreiding, de eigenschap om vochtafdrijvend te zijn. Dus vocht zal je wel verliezen, maar er is geen enkele thee die je kilo’s kan doen verliezen. Wat dus met al die reclame met bekende mensen en de afslankclaims? Die zijn voor mij al een teken dat er iets aan de hand is met de desbetreffende thee. Gegarandeerd gaat het niet om een pure groene thee, maar zal er bv. Senna (een kruid) aan toe worden gevoegd. Dit kruid heeft een laxerend effect en is eigenlijk zeer gevaarlijk voor mensen met hartproblemen. Niet enkel voor mensen met hartproblemen trouwens, want het kan je spijsvertering helemaal in de war helpen.

Genoeg verteld over wat er allemaal kan misgaan met producten van lage kwaliteit. Waarvoor is matcha dan wel goed? Het eerst wat je zult merken na het drinken van matcha is een boost. De boost is vergelijkbaar met die van koffie, enkel zonder de koffiedip. Groene thee werkt op het brein, dus je zult je gedurende enkele uren wat meer gefocust voelen. (Tip: heb je een boost nodig voor je gaat sporten, ga dan voor een zwarte thee, die geeft een boost aan je spieren).

Daarnaast kan matcha een boost geven aan je metabolisme, je cholesterol verlagen, je stressniveau verlagen, je een mooiere huid (anti-aging) geven etc. Maar, met een grote maar, enkel in combinatie met een gezonde levensstijl. 

Momenteel wordt er ook onderzocht wat groene thee kan doen in de preventie tegen kanker. Ik ben alvast benieuwd wat er uit die onderzoeken gaat blijken – maar vindt het heel gevaarlijk om daar uitspraken over te doen.  Die antioxidanten zullen hun werk wel doen, en hun nut wel hebben, maar het zijn geen tovermiddelen. Afslanken doet het in ieder geval niet, anders was deze theesommelier nu niet aan het vechten tegen de feestkilootjes…

  • 5.       Mag ik matcha drinken als ik zwanger ben? 

Nee, dat wordt net als “gewone” groene thee ten strengste afgeraden. Als je weet dat groene thee zeer vochtafdrijvend is, is het geen goed idee om matcha tijdens de zwangerschap te drinken. Zeker niet na wat je hierboven hebt gelezen. Als je toch groene thee drinkt, wordt gevraagd om dat te beperken tot maximum 1 à 2 zeer lichte infusen per dag (geen matcha!). Ook bij borstvoeding wordt het afgeraden, omdat het krampjes kan veroorzaken bij de baby. En dat wil geen enkele ouder…

Als ik me grieperig voel, en al mijn krachten nodig heb om te helen, zal ik ook nooit voor groene thee kiezen. Het vochtnafdrijven neemt heel wat essentiële voedingsstoffen mee die belangrijk zijn om te helen. Mensen die chemotherapie of een behandeling volgen die zeer veel van het lichaam vraagt, worden ook afgeraden om matcha te drinken.


Pandora - 28 Mar 2020 @ 05:08
http://www.supplyyeezy.us.com/ Yeezy Supply
http://www.pandorabijouxfr.fr/ Pandora
http://www.yeezyadidas.fr/ Yeezy
http://www.airforce1.de/ Air Force 1
http://www.nikeairforce1.de/ Nike Air Force 1
http://www.nikeairmax270.de/ Nike Air Max 270
http://www.kobebryant-jersey.us/ Kobe Bryant Jersey
http://www.kobebryantjerseysforsale.us/ Kobe Bryant Jerseys For Sale
http://www.kobebryantjersey24.us/ Kobe Bryant Jersey 24
http://www.kobebryantwebsiteofficial.us/ Kobe Bryant Website Official
http://www.pandorasoldes2020.fr/ Pandora Bijoux
http://www.yeezy-shoe.us.com/ Yeezy
http://www.yeezymafia.us.com/ Yeezy
http://www.supplyyeezy.us.com/ Yeezy Shoes
http://www.nikeshoes.us.org/ Nike Shoes
http://www.nfl-jerseys.us.org/ NFL Jerseys
http://www.yeezyboost350.us.com/ Yeezy Boost 350
http://www.yeezy350.us.com/ Yeezy
http://www.yeezy-shoes.in.net/ Yeezy Shoes
http://www.yeezys.me.uk/ Yeezy
http://www.yeezy-350.org.uk/ Yeezy
http://www.yeezy350.org.uk/ Yeezy 350
http://www.yeezys.us.com/ Yeezy
http://www.yeezy.com.co/ Yeezy Shoes
http://www.adidasyeezy.us.com/ Adidas Yeezy
http://www.yeezy700.org.uk/ Yeezy 700
http://www.nikeoutletstoreonlineshopping.us/ Nike Outlet
http://www.yeezy-shoes.in.net/ Yeezy Shoes
http://www.mlbshop.us.com/ MLB Shop
http://www.adidasyeezy.de/ Adidas Yeezy
http://www.mlbjerseys.us.com/ MLB Jerseys
http://www.yeezy380.us/ Yeezy 380
http://www.yeezy380.us.com/ Yeezy 380
http://www.nikefactory.us.com/ Nike Outlet
http://www.humanraces.us.com/ Human Races
http://www.humanracesshoes.us/ Human Race Shoes
http://www.uggs-officialsite.org/ Uggs Official Site
http://www.pandoraonline-shop.de/ Pandora
http://www.basketball-jerseys.us.com/ Basketball Jerseys
http://www.jerseysbasketball.us/ Basketball Jerseys
http://www.jerseys-nba.us/ Cheap NBA Jerseys
http://www.nikes-shoes.us.com/ Nike Outlet
http://www.pandoraoutletcanada.ca/ Pandora Canada
http://www.pandora-charms.org/ Pandora Charms
http://www.jewelrypandora.org/ Pandora Jewelry
http://www.pandora-outlet.us.org/ Pandora Outlet
http://www.pandorajewelryofficialwebsite.us.com/ Pandora Jewelry Official Site
http://www.mlbjerseysofficial.us.com/ MLB Jerseys
http://www.pandoras.fr/ Pandora
http://www.pandorabijouxfr.fr/ Pandora Bijoux
http://www.yeezyadidas.fr/ Adidas Yeezy
http://www.pandorasoldes2020.fr/ Pandora Soldes 2020
http://www.yeezy-shoe.us.com/ Yeezy Shoes
http://www.yeezymafia.us.com/ Yeezy Mafia
ウレ
Pandora - 15 Feb 2020 @ 02:38
http://www.nikeshoes.us.org/ Nike Shoes
http://www.nfl-jerseys.us.org/ NFL Jerseys
http://www.nikeoutletonlineshopping.us/ Nike Outlet Store
http://www.yeezyboost350.us.com/ Yeezy Boost 350
http://www.travisscottjordan1.us.com/ Travis Scott jordan 1
http://www.yeezy350.us.com/ Yeezy 350
http://www.yeezy-shoes.in.net/ Yeezy Shoes
http://www.yeezys.me.uk/ Yeezy
http://www.yeezy-350.org.uk/ Yeezy 350
http://www.yeezy350.org.uk/ Yeezy 350
http://www.yeezys.us.com/ Yeezy
http://www.yeezy.com.co/ Yeezy
http://www.adidasyeezy.us.com/ Adidas Yeezy
http://www.yeezy700.org.uk/ Yeezy 700
http://www.yeezyboost350v2.de/ Yeezy Boost 350 V2
http://www.nikeoutletstoreonlineshopping.us/ Nike Outlet
http://www.yeezy-shoes.in.net/ Yeezy Shoes
http://www.mlbshop.us.com/ MLB Shop
コメントする
http://www.adidasyeezy.de/ Adidas Yeezy
http://www.mlbjerseys.us.com/ MLB Jerseys
http://www.yeezy380.us/ Yeezy 380
http://www.yeezy380.us.com/ Yeezy 380
http://www.nikefactory.us.com/ Nike Outlet
http://www.humanraces.us.com/ Human Races
http://www.humanracesshoes.us/ Human Race Shoes
http://www.uggs-officialsite.org/ Uggs Official Site
http://www.pandoraonline-shop.de/ Pandora
http://www.basketball-jerseys.us.com/ Basketball Jerseys
http://www.jerseysbasketball.us/ Basketball Jerseys
http://www.jerseys-nba.us/ Cheap NBA Jerseys
http://www.nikes-shoes.us.com/ Nike Outlet
http://www.pandoraoutletcanada.ca/ Pandora Canada
http://www.pandora-charms.org/ Pandora Charms
http://www.jewelrypandora.org/ Pandora Jewelry
http://www.pandora-outlet.us.org/ Pandora Outlet
http://www.pandorajewelryofficialwebsite.us.com/ Pandora Jewelry Official Site
http://www.mlbjerseysofficial.us.com/ MLB Jerseys
KelNara - 02 Dec 2019 @ 02:02
Rezept Fur Viagra Viagra Pills Online Buy Buy Name Brand Viagra Cialis Online <a href=http://cialibuy.com>generic cialis from india</a> Alternative Med To Amoxil Viagra Funziona Veramente
Lisatit - 01 Dec 2019 @ 08:37
<a href="http://elimite2.com/">elimite cream</a>
Marytit - 30 Nov 2019 @ 04:43
<a href="https://elimite2.com/">elimite 5</a>
Marktit - 30 Nov 2019 @ 01:28
<a href="https://elimite2.com/">can you buy elimite cream over the counter</a>
vezuyeocoate - 30 Nov 2019 @ 12:10
http://mewkid.net/where-is-xena/ - 18 <a href="http://mewkid.net/where-is-xena/">Buy Amoxicillin Online</a> epi.viqs.theemeteenverhaal.eu.upm.lu http://mewkid.net/where-is-xena/
korapna - 29 Nov 2019 @ 11:43
http://mewkid.net/where-is-xena/ - Amoxicillin Without Prescription <a href="http://mewkid.net/where-is-xena/">Amoxicillin 500 Mg</a> akt.xzjc.theemeteenverhaal.eu.bly.an http://mewkid.net/where-is-xena/
apoyaenuh - 29 Nov 2019 @ 11:21
http://mewkid.net/where-is-xena/ - Amoxicillin <a href="http://mewkid.net/where-is-xena/">Amoxicillin 500mg Capsules</a> lil.xxvm.theemeteenverhaal.eu.enw.vw http://mewkid.net/where-is-xena/
ihopioqu - 29 Nov 2019 @ 10:54
http://mewkid.net/where-is-xena/ - Amoxicillin 500mg Dosage <a href="http://mewkid.net/where-is-xena/">Buy Amoxicillin</a> flp.ecdv.theemeteenverhaal.eu.spe.gr http://mewkid.net/where-is-xena/

Laat een reactie achter


Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »