Lavendelkoekjes met honing en citroen

Gepubliceerd op 18 april 2021 om 20:13

Het zijn drukke weken op het werk. Dan heb ik mijn weekends broodnodig om tot rust te komen, en zo er op maandag weer helemaal te staan. Vroeger nam ik die tijd niet, maar sinds enkele jaren, zijn deze momenten heilig. Deze zondag was heerlijk zonnig, en ik trok er niet alleen met de kinderen erop uit - ik creëerde ook een nieuw recept op basis van honingkoekjes die ik in Ierland leerde bakken meer dan 15 jaar geleden. 

Om deze overheerlijke lavendel - honing - citroen koekjes zelf te bakken, heb je volgende ingrediënten nodig: 

  • 150g boter
  • 215g suiker
  • 75g honing
  • 1 ei
  • 1 tl citroensap
  • 300g bloem
  • 2 tl bakpoeder
  • Een snuifje zout
  • 2 stevige el lavendelbloemetjes

Hoe maak je ze? 

Meng eerst alle natte ingrediënten en voeg dan alle droge ingrediënten toe. Klop ze door elkaar totdat ze 1 mooi geheel vormen. Je zal voelen dat dit vrij zacht deeg is. Om er mooie vormpjes uit te kunnen steken, rol je het deeg in een mooie lange rol. Deze rol stop je in plastic folie en leg deze minstens 30 minuten in de koelkast. 

 

Verwarm de oven voor op 175°C. Doe bakpapier op een bakplaat en neem de rol deeg uit de koelkast. Snij de rol in dunne rondjes of rol deze uit en steek er vormpjes naar keuze uit. Leg ze ver genoeg uit elkaar op de bakplaat. Bak gedurende 10 minuutjes (of tot de randjes mooi goudbruin zien. Als je de versbakken koekjes (die trouwens heerlijk geuren) uit de oven haalt, laat ze dan eerst even afkoelen op de bakplaat. Ze zijn namelijk nog niet hard. 

Heerlijk bij een kopje thee, of bij onze kamille latte, waarvoor het recept binnenkort op onze blog verschijnt. 

Het verhaal

15 jaar geleden verbleef ik voor mijn stage in Ierland. Ik had het geluk om enkele heerlijke recepten te ontdekken (en mee te krijgen) die typisch zijn voor dit mooie land. Honingkoekjes zijn me altijd bijgebleven. Superzoet, en zeker niet het gezondst, maar wel overheerlijk. En een kleine zoete zonde moet kunnen.

Ik was met smaken aan het experimenteren voor nieuwe theerecepten, en vanmorgen gewoon even uitgeprobeerd.

 

Rust en blijheid in een koekje, met een vleugje mooie herinneringen. 

 

Heb jij zo een mooi recept met een verhaal? 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.