Time for (Afternoon) Tea

Gepubliceerd op 28 maart 2021 om 17:30

Welkom bij het allereerste blogbericht van de nieuwe Thee met een Verhaal. Hoe kan het ook anders dan dat ik deze opdraag aan datgene waarmee het allemaal begonnen is: mijn voorliefde voor de Britse eilanden. Als we aan thee denken, denken we automatisch een beetje aan Engeland, het Verenigd Koninkrijk. Want geef toe, die Engelsen leven op thee en geloven ook dat een theetje alle problemen kan oplossen of dingen kan verzachten.

Een ultiem voorbeeld hiervan is de nacht dat Lady Di stierf. Energieleveranciers merkten die nacht een aanzienlijke verhoging van het elektriciteitsverbruik… omdat iedereen zijn waterkoker aanzetten om het nieuws te laten bezinken… met een kopje thee. Maar ook voor mooie momenten zullen ze hun kopje thee zetten om te vieren. 

Als je al eens in Engeland bent geweest, dan heb je misschien ook al eens genoten van een heerlijke afternoon tea. Een moment thee-tijd in de namiddag, met scones, hartigheden én zoetigheden. Schrijver Henry James omschreef afternoon tea als één van de leukste momenten in het leven, en geef toe, wat is er leuker dan een fijn theemoment delen. Vandaag gaan wij samen een traditionele afternoon tea opzetten, om heerlijk van te genieten samen met familie en vrienden. Haal die theeserviezen en étagères maar uit de kast, het is tijd voor thee!

De aflevering van Thee met een Verhaal op EclipsTV, vind je alvast hieronder: 

Geen hightea!

Ik hoor jullie al denken, is dat geen high tea? Nee hoor, dat is een algemene misvatting. Een high tea is de avondmaaltijd van de Engelsen. Dat zeggen ze ook vandaag nog: “I’m going home for tea”, dus om te genieten van een avondmaaltijd, zonder scones en zonder zoetigheden. 

Scones

Afternoon tea dus! Wat hebben we nodig? Eerst en vooral: scones! Hoewel ze pas sinds het begin van vorige eeuw deel uitmaken van een echte afternoon tea, zijn ze on-mis-baar bij een echte afternoon tea. Ik voorzie er altijd twee per persoon. Het is een vrij zwaar gebak, gemaakt met botermelk. Een goede scone maken, het is niet iedereen gegeven. Nochtans is het geen moeilijk recept, maar het deeg mag vooral niet te sterk worden gekneed.

 

Zodat ze mooi kunnen rijzen in de oven. Ik heb er net verse voor jou gebakken, naar een recept dat ik in Ierland kreeg van een lieve dame toen ik daar woonde. Dat recept vind je in mijn boek: "But First, Tea". Vandaag koos ik voor pure scones, omdat de rest van de afternoon tea ook met pluimen mag gaan lopen. Maar je kunt ze zeker ook bakken met rozijntjes. Wat denk je trouwens van hartige scones met spek of cheddar?

Clotted Cream

Scones worden traditioneel gegeten met clotted cream en jam. Het liefst van al met aardbeienjam. Clotted cream wordt bij ons vaak vertaald als slagroom, maar dat is helemaal niet het geval. Clotted cream is zwaarder, en ook vetrijker, maar ook zo-veel lekkerder, een ware delicatesse, dan slagroom. Het grootste verschil is dat slagroom niet verhit wordt bij het productieproces, clotted cream wel. Eerst wordt volle koemelk au-bain-marie of door stoom verhit en dan laten ze die afkoelen. Er vormt zich een korst, waardoor het geheel er wat korrelig uit ziet. Vandaar: clotted cream. 

Cream Tea

Je kunt de scones, met de cream en de jam ook perfect alleen eten. Dan noemen ze dat in Engeland een Cream Tea. Wist je trouwens dat het niet zomaar eender is hoe je deze eet? Daar kom ik later nog even op terug.

Hartig

Volgende stap: hartige finger sandwiches. Hier kun je heel creatief mee zijn. Het hoeven niet noodzakelijk boterhammen te zijn die je in reepjes of driehoekjes snijdt. Belangrijk is dat er 3 verschillende soorten zijn. Ik ga voor de klassieke weg vandaag, en kies voor 3x verschillende beleg. Coronation chicken, Eiersalade en natuurlijk komkommer met kruidenkaas. Als het kan, dan kies ik voor 3 verschillende soorten brood, zodat het verschil ook meteen duidelijk is voor het oog. Je kunt ook één van de soorten sandwiches vervangen door quiche, een theekopje soep, of ga zo maar verder. Je kunt bijvoorbeeld met verschillende soorten crackers werken. Of stengels in hummus. Laat je creativiteit de vrije loop. 

Coronation chicken & eiersalade

Coronation Chicken is zo een typisch Engels beleg. Het is gekookte of gebraden kippenfilet versneden in kleine stukjes, gemengd in mayonaise met currykruiden, ½ theelepel kaneel, een vleugje zwarte peper en een eetlepel lemon curd. En uiteraard enkele rozijntjes. Deze maak ik een dag op voorhand, zodat de smaken 's nachts heerlijk op elkaar kunnen inwerken. 

 

Hetzelfde met de eiersalade. Die maak ik ook graag vers, omdat ik er dan bij kan doen wat ik zelf wil. Om het wat pittiger te maken, voeg ik er altijd wat cayennepeper aan toe. 

 

En iedereen kent wel de komkommer sandwiches toch? Kruidenkaas en daarbij dunne schijfjes komkommer. JEUGDSENTIMENT! 

 

Als ik jullie een kleine tip mag meegeven, maak de sandwiches echt maar last-minute, anders gaan ze uitdrogen. 

Zoet

Ik ben niet meteen een bakwonder, daarom haal ik steeds 3 kleine gebakjes bij de beste bakker uit de buurt. Ook daar kan je creatief zijn, stop er eens een heerlijke macaron bij. Hou het hier ook klein, vergeet niet dat de scones en de hartige hapjes de revue al zijn gepasseerd...

Pure beleving

Al het eten is klaar, tijd om mijn tafel dekken. Beleving is alles toch? Dus, bijpassende theetasjes, theepot en een aperitiefglaasjes. In een van de volgende blogs maken we een theecocktail, zonder alcohol, die ik vandaag al ga serveren. 

 

Als je je vriend(inn)en echt omver wil blazen, dan zoek je op het internet ook enkele leuke manieren van serviëtte vouwen op. Ik heb deze in de vorm van een roosje gekozen, omdat ze zo mooi bij het geheel passen en het is eigenlijk echt niet moeilijk om te doen. En uiteraard een praline om in de juiste sfeer te komen. Van een afternoontea zal je zeker en vast niet vermageren, maar hey, eens goed zondigen moet kunnen toch? 

But first, TEA!

Als thee serveer ik een persoonlijke favoriet: een klassieke Earl Grey. Dat is een mengeling van verschillende soorten Indische zwarte thee en daarbij bergamot. Van de geur van bergamot krijgt ons humeur een boost, altijd bij de geur van citrusvruchten trouwens.

 

Toen ik in Londen thee-les volgde, kreeg ik ook de gebruikelijke etiquette mee. Het ergste wat ik ooit heb gedaan tijdens een afternoon tea, was mijn napkin, mijn serviette dus, op mijn zeteltje gelegd in plaats van op de tafel. Net omdat ik de mooie tafeldoek niet wilde vuil maken. Blijkt dat dus een grove belediging te zijn, want de stoel kun je niet reinigen, de tafeldoek wel. Ik beloof plechtig: ik zal het nooit meer doen!

 

Hebben jullie dit ooit meegekregen van thuis, dat je eerst je theepot moet opwarmen, alvorens de thee te zetten? Dat leerde ik in Engeland. Je thee zal dan beter smaken, en echt, sinds ik dat op die manier doe, is dat ook zo. Tijdens afternoon tea serveer ik altijd een grote theepot, dan kunnen mijn gasten, nadat ik als gastvrouw de eerste tas heb uitgeschonken, bijschenken zo veel ze zelf willen.

 

1 koffielepel thee per tas, zeer goed gevuld, en, zeer cliché, eentje extra voor de pot. Geen kokend water erover, want het is echte thee. Zwarte thee is 90°C (of je water laten koken en 1 minuut wachten), en dan 2 minuutjes laten infuseren. Filter eruit en op het verwarmingselement. 

 

En nu tijd om te genieten!


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.