Gefermenteerde dranken: Kombucha

Gepubliceerd op 31 maart 2021 om 21:07

Wat is fermenteren?

Eerst en vooral: wat is fermenteren? In Nederland wordt er ook wel naar verwezen als "verrot!" Een ludieke actie van onze Noorderburen, maar het geeft best wel goed weer waarover het gaat. Fermenteren is het toevoegen van micro-organismen aan koolhydraten in voedsel, gedurende een bepaalde tijd. Het voedsel, in dit geval de drank, thee, zal tot iets nieuws fermenteren. Kombucha is gefermenteerde thee, en daarover ga ik je vandaag meer vertellen. 

Kombucha

Sinds kort ben ik opnieuw gestart met het "kweken" van kombucha. Ik deed het jaren geleden al, maar sinds ik mijn winkel had gesloten, er niet echt meer tijd voor gemaakt. Laatst begon het weer te kriebelen en kreeg ik een SCOBY, of een pellicle met startervloeistof (lees: gefermenteerde thee). En ik kon weer aan de slag. 

Heb je geen zin om voor je kombucha te zorgen? Want onze "Jos" heeft best wel wat aandacht nodig (ja, ik geef hem een naam :-) ). Dat is geen probleem, ik zie in de supermarkten verschillende soorten ready-to-drink kombucha verschijnen. Alsof het van gisteren op vandaag een hype is geworden. De industrie van de gezonde voeding leeft helemaal op, en op dit moment ben ik er nog steeds niet van overtuigd of dat nu een goede of een slechte zaak is. 

Het is namelijk zo dat zelfgekweekte kombucha nog steeds het meeste voedingsstoffen en probiotica bevat. Heel wat ready-to-drink varianten zijn zeer lekker, maar bevatten soms bewaarmiddelen, of andere stoffen die de gezondheidsvoordelen van 

kombucha niet echt ten goede komen. Lees dus zeker goed etiketten voordat je kombucha koopt, want anders kom je wel eens bedrogen uit. 

De geschiedenis van Kombucha

De eerste geschriften waarin kombucha vermeld wordt, dateren uit de derde eeuw voor Christus in China. Daarin wordt het ook wel "onsterfelijkheidsthee" genoemd. Betekent dat dit dan ook een supergezond product is? Natuurlijk krijg je er het eeuwige leven niet mee, maar het is wel een gezonde drank, die je darmwerking bevordert.

Probiotica.

Onze darmen huisvesten talloze "goede" bacteriën of probiotica. Zij bewaren het evenwicht van ons immuunsysteem en van ons spijsverteringsstelsel. Deze zogenaamde darmflora is al van bij de geboorte aanwezig en ontwikkelt zich verder doorheen de jaren. Door levensstijl, ziekte, antibiotica en dergelijk kan deze uit balans geraken. Voeding, en dan zeker gefermenteerd voedsel, kan deze balans (deels) herstellen.

Daarnaast zou het ook onze leverfunctie verbeteren en onze bloeddruk kunnen laten dalen. 

Zoals altijd: wees voorzichtig met gezondheidsclaims als ze niet door een dokter/professor gebracht zijn. Gezondheidsclaims neem je het best met een korrel zout. Wondermiddelen bestaan nog altijd niet, jammer maar helaas. 

Lekker!

Maar dat neemt niet weg dat het gewoon een superlekkere drank is. Lekker verfrissend in de zomer, en voor mij ook een waardig alternatief voor een glaasje wijn bij de BBQ. In de tweede fermentatie verwerk ik er graag lekker fruit in, waardoor ik eindeloze variaties op de klassieke kombucha kan maken. 

Ondertussen heb ik naast "De Jos" ook "Jef" (groene thee) en "Louis" (witte thee) op mijn rek staan fermenteren. De recepten die ik met hen maak, kom je allemaal in deze blog te weten. Maar beginnen doen we bij het begin: het basisrecept voor kombucha

Sharing is caring

Een Kombucha starter met scoby hoef je niet te kopen. Als er iemand in jouw omgeving kombucha maakt, heeft deze persoon zeker wat starter voor jou extra. Ben je uit de buurt van Aarschot, stuur me dan gerust een berichtje. Ik heb altijd wel wat starter opzij staan. 

 

Ga jij aan de slag met kombucha?


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.