Zelf kruidenthee mengen - hoe begin je eraan?

Gepubliceerd op 5 april 2021 om 17:27

Bij de heropstart van de blog, beloofde ik het jullie al: we gaan zelf aan de slag om thee te mengen. Heerlijke creaties zelf maken. What's not to like, toch? Maar hoe begin je daar nu aan, aan zelf kruideninfusies mengen? En, waar moet je op letten? Hoe bewaar je je creaties? Ik vertel je de basics in dit blogbericht. 

Met de kruiden in je tuin of je keukenkast, kom je vaak al een heel eind. Probeer verschillende mengelingen uit, met kruiden waarvan je weet dat je ze kan drinken. Durf ook eens uit of the box gaan. 

Wist je namelijk dat een vleugje chilipoeder echt heerlijk is in een gember-citroen infusie? 

Echt waar! Zeker eens te proberen - ook als ijsthee! Voeg dan het vleugje chilipoeder pas toe een uurtje voor je de ijsthee gaat serveren. 

Heb je geen kruiden in de tuin, of wil je gedroogde kruiden gaan kopen om thee te maken? 

 Of weet je dat je buurman nog de foute verdelgingsmiddelen gebruikt, dan kun je ook altijd kruiden gaan aankopen. 

Hoe weet je nu dat je de juiste kruiden koopt? 

- Biologisch gecertifieerde kruiden: biologisch is altijd een beter keuze dan gesprayde kruiden. Ken je je kruidenverwerker persoonlijk en heeft deze geen biolabel, maar wéét je dat hij of zij op een biologische manier teelt met oog voor de natuur? Dan is dat natuurlijk ook meer dan ok.

- Koop lokaal. Heb je het geluk om een biologisch kruidenverwerker bij jou in de buurt te hebben? Dat blijft een hele goede keuze.

- Koop je je kruiden verpakt aan? Let er dan op dat de verpakking goed gesloten is. Lucht breekt plantmateriaal af. En vraag om de kruiden te mogen ruiken, voelen, zien en proeven. Een gedroogde plant veroudert, doordat het in aanraking komt met zuurstof (denk aan een appel die je doormidden snijdt). Na verloop van tijd gaat hierdoor de kleur van je kruiden gaan vervagen en de geur dof worden. Kies daarom voor frisse, mooi kleurende, levendige, geurende kruiden.

LET OP: Frisse geur kan ook opgewekt worden door geurstoffen. Let er dus op de geur realistisch is. Open je een doosje kruiden en slaat de geur je bijna letterlijk in het gezicht? Ook dat is weer geen levendige, frisse geur, maar een synthetisch opgewekte geur, misschien wel een natuurlijk geurstof, maar toch…het was in elk geval een no go als ik mijn theezaak nog had.

Hoe bewaar ik mijn kruiden?

Nadat je je kruiden hebt aangekocht, herverpak je ze het best van het papieren of plastic zakje in een luchtdichte of goed afsluitende tinnen doos, weckpot of bokaal. Vergeet zeker niet om ze goed te labellen, zodat je achteraf nog weet welke kruiden(mengeling) in welke pot zit. Sommige kruiden lijken namelijk zeer sterk op elkaar. Ik zet er persoonlijk ook altijd de datum op wanneer ik de kruiden in de pot heb gedaan. Je bewaart je kruiden(mengelingen) het beste in op een droge, koele en donkere plaats. Zoals eerder reeds vermeld, oxideren kruiden bij blootstelling aan licht en verliezen ze zo niet alleen hun smaak, maar ook hun geur en kleur, om nog maar te zwijgen van eventuele heilzame werking. Vermijd kasten boven ovens en hitte-elementen en vermijd ook vochtige kelders of garages om je thee en kruiden te bewaren.  

Geen plaats meer in je voorraadkast? Voorzie dan een leuk rek of een mooie plank aan de muur, met een gordijn in een donkere stof ervoor.

Waarom zelf thee, kruiden- en/of fruitinfusies te maken?

Wat is er leuker dan heerlijke theemengelingen drinken? Heerlijke theemengelingen drinken die je zelf hebt gemaakt. Vandaag zijn theebuiltjes handig en makkelijk en wordt meer dan 90% van alle kopjes thee die in de wereld worden gedronken gemaakt met builtjes. Maar wist je dat tot het begin van de jaren 1800 er van builtjes helemaal geen sprake was? En dan werden ze gebruikt om staaltjes van Indische thee in te maken?

Het kan spannend zijn om zelf je infusies te maken, maar het is ook echt wel leuk om te doen. Met de juiste tools, kennis en wat oefenen, huppel je met plezier door je kruiden in de tuin en ga je zelf aan de slag. Dus waarom? Omdat het fun is en je helemaal zelf kiest en afwisselt wat je drinkt!

Kun je te veel thee en kruideninfusies drinken?

Trop is altijd te veel! Dat is wat vele voedings- en gezondheidsgoeroes ons vandaag vertellen en die ik enkel maar gelijk kan geven. Ideaal drink je 3 à 4 koppen per dag van dezelfde thee, en occasioneel eentje extra zal het niet maken. Als je consequent te veel en te sterke thee drinkt, kan dat op termijn problemen geven.

Wat is een deel?

Een deel staat voor de verhouding. Ik maak steeds een grotere hoeveelheid die ik bewaar in een doosje en neem dan 1 koffielepel van deze mengeling voor een mok, en 1 eetlepel als ik gelijk een pot van 1 liter maak. Neem bijvoorbeeld 1 eetlepel als 1 deel en je hebt genoeg voor enkele koppen of enkele potten thee. 

bv: Ik heb maar 1 kl thee voor een kleine mok nodig, maar ik wil wat extra maken. Dan neem ik een tinnen doos, en kies dat 1 deel 1 el is. Ik doe de nodige kruiden in mijn tinnen doos (1 deel = 1 el). 

Na het blenden, sluit ik de tinnen doos en schud ik deze goed door elkaar gedurende een half minuut. Nu zijn alle kruiden goed gemengd, en kan ik er thee van maken. Maak ik een kleine mok? Dan neem ik gewoon 1 koffielepel uit de thee. 

Hoe lang is een zelfgemaakte kruideninfusie of thee houdbaar?

Als je de kruiden en de mengeling op een correcte manier bewaart, is de thee houdbaar zolang als het minst lang houdbare ingrediënt houdbaar is. Deze houdbaarheid geldt enkel voor gedroogde kruiden. Verse kruiden gebruik je het beste meteen.

 

Zo, nu je deze info mee hebt, kunnen we snel aan de slag met het zelf mengen. Welke thee of infusie wil jij graag zelf maken? 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.